Založ si blog

Vysvetlenie k zalamovaniu odsekov a riadkov v textovom editore

Toto je prvý odsek v ukážkovom texte. Nový riadok sa zalomí automaticky, netreba používať enter ani shift+enter. Nový odsek urobím jednocho tak, že jedenkrát stlačím enter. Medzera medzi odsekmi bude 1,5 riadka.

Toto je druhý odsek. Medzera medzi prvým a druhým odsekom je vysoká 1,5 riadka, teda je o niečo väčšia ako odstup medzi automaticky zalomenými riadkami. Ak sa pokúsim o väčšiu medziriadkovú medzeru tak, že enter stlačím dvakrát, pri uložení článku budú dvojité zalomenia automaticky vymazané.

Toto je štandardné nastavenie textového editora. Zvolili sme ho tak, aby texty článkov mali jednotnú formu a typograficky dobre vyzerali. Samozrejme, je to otázka individuálneho vkusu, niekomu sa vertikálne odstupy medzi odsekmi môžu zdať malé. Prosím akceptujte nastavenie, ktoré sme zvolili.

Uznávam, že v niektorých špeciálnych prípadoch – napríklad pri písaní poézie – by text lepšie vyznel s vačšími medziodsekovými medzerami. Preto plánujeme vypnúť automatické odstraňovanie viacnásobného odsekovania aj viacnásobného zalomenia nového riadku, resp. ponúkneme iný spôsob, ako dosiahnuť väčšie odstupy medzi odsekmi a/alebo riadkami.

Ešte vysvetlenie k používaniu shift+enter – teda k manuálnemu zalamovaniu nových riadkov. Funguje to presne rovnako ako vo Worde alebo v inom desktopovom textovom editore. Teda enter urobí nový odsek, shift+enter manuálne zalomí nový riadok. V závislosti od nastavenia riadkovania textu môže nový riadok vyzerať presne rovnako ako nový odsek, ale zvyčajne sa nový odsek oddeľuje väčšou vertikálnou medzerou. U nás je to takto:

nový odsek 1

nový odsek 2

nový odsek 3

nový riadok 1
nový riadok 2
nový riadok 3

P.S. Prosím čítajte Otázky a odpovede, sú tam priebežne aktualizované návody a vysvetlenia.

Pozor! Opäť je tu predvolebné moratórium

27.03.2019

Milí blogeri, Od 28. marca platí, že volebná kampaň k sobotňajšiemu 2. kolu prezidentským voľbám sa skončila. Volebnú kampaň je vo všeobecnosti zakázané viesť 48 hodín pred dňom konania volieb, teda od štvrtka 28. marca od 00:00 a v deň volieb až do skončenia hlasovania. Počas moratória je zakázané zverejňovať informácie o kandidátoch v ich prospech alebo [...]

Nezabudnite – máme moratórium!

14.03.2019

Milí blogeri, Od 14. marca platí, že volebná kampaň k sobotňajším prezidentským voľbám sa skončila. Volebnú kampaň je vo všeobecnosti zakázané viesť 48 hodín pred dňom konania volieb, teda od štvrtka 14. marca od 00:00 a v deň volieb až do skončenia hlasovania. Počas moratória je zakázané zverejňovať informácie o kandidátoch v ich prospech alebo neprospech. [...]

Nezabudnite: Moratórium platí aj na blogoch

02.11.2017

Milí blogeri, Od 2. novembra platí, že volebná kampaň k sobotňajším voľbám do VÚC sa skončila. Volebnú kampaň je vo všeobecnosti zakázané viesť 48 hodín pred dňom konania volieb, teda od štvrtka 2. novembra od 00:00 a v deň volieb až do skončenia hlasovania. Počas moratória je zakázané zverejňovať informácie o kandidátoch v ich prospech alebo neprospech. [...]

bombic

Londýnsky súd rozhodol o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Ten odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

administrator

O službe Blog.pravda.sk - blog administrátora

Štatistiky blogu

Počet článkov: 43
Celková čítanosť: 209217x
Priemerná čítanosť článkov: 4866x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy