Aktuálna ponuka štúdia na vysokých školách a tipy pre aktívnych študentov

28. januára 2014, administrator, Nezaradené

Vo štvrtok 30. 1. 2014 nájdete v denníku Pravda mimoriadnu prílohu Vzdelávanie. Na 32 stranách si v nej budete môcť prečítať o ponuke vysokých a stredných škôl na rok 2014 a o tom, ako sa prihlásiť na vysokú školu.

Ďalej bude obsahovať rady a tipy pre aktívnych študentov o tom, ako si zvýšiť kvalifikáciu a ako sa uplatniť na trhu práce.

 

Výber z obsahu:

1. Viete, koľko môžete podať prihlášok na vysokú školu a do akého termínu? Rozhodnutie si nenechávajte na poslednú chvíľu.

2. Možnosti bezplatného štúdia či financovania školného vládnou pôžičkou sprístupňujú štúdium v zahraničí širšiemu okruhu záujemcov. Vo všetkých krajinách sú navyše možnosti rôznych štipendií, a v prípade, ak študent popri štúdiu aj pracuje na čiastočný úväzok, môže získať aj takú sumu, vďaka ktorej môže byť finančne úplne sebestačný.

3. Študent štvrtého alebo piateho ročníka fakulty s ekonomickým zameraním a predovšetkým so špičkovou znalosťou minimálne jedného cudzieho jazyka. To sú dve hlavné požiadavky finančných spoločností, veľkých výrobných koncernov, ale aj IT gigantov. Kde si aktívne hľadať prácu už počas štúdia?

4. Hoci sú informačné technológie vnímané ako odbor budúcnosti, ktorého absolventi majú najväčšie šance uplatniť sa na trhu práce, slovenské školy ich nedokážu dostatočne pripraviť. Väčšina firiem preto siaha radšej po absolventoch, ktorí sa neuspokojili len so základne poskytnutím vzdelaním, ale získali navyše priemyselný certifikát. O problémoch tohto javu hovorí Marcel Rebroš, generálny riaditeľ firmy Cisco Slovensko.

 

Nezabudnite – štvrtok 30. januára v denníku Pravda!